Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Bluetooth τι είναι; Πως λειτουργεί;

Bluetooth

Τι είναι το Bluetooth;

 Το Bluetooth επιτρέπει την οριστική κατάργηση όλων των καλωδίων, που μέχρι τώρα ήταν απαραίτητα για την «διασύνδεση» υπολογιστών, φορητών υπολογιστών χειρός, κινητών τηλεφώνων και άλλων ψηφιακών συσκευών, όπως ψηφιακές κάμερες βίντεο-κάμερες, scanners, εκτυπωτές, μικρόφωνα, ακουστικά, ραδιόφωνα κ.α.

Το «μπλε δόντι» θα σας επιτρέψει να συνδέσετε το κινητό με τον υπολογιστή σας, να μεταφέρετε δεδομένα, όπως εικόνες, επαφές και σημειώσεις από κινητό προς κινητό, να συνδεθείτε στο Internet, να συγχρονίσετε τις επαφές σας και να ανταλλάξετε πληροφορίες. Όλα αυτά χωρίς ενοχλητικά καλώδια και πολύπλοκες ρυθμίσεις.

Πως λειτουργεί το Bluetooth;

 
Οι προδιαγραφές του Bluetooth καθορίζουν την «ασύρματη» τεχνολογία χαμηλού κόστους και χαμηλής ισχύος, που εξαλείφει τα καλώδια μεταξύ των κινητών συσκευών και επιτρέπει τη διασύνδεσή τους. Το Bluetooth λειτουργεί στο «αδέσμευτο» φάσμα συχνοτήτων των 2,45 GHz (ISM, Industrial, Scientific and Medical) ώστε οι συσκευές που το ενσωματώνουν να μπορούν να λειτουργήσουν απροβλημάτιστα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι παρεμβολές από παρεμφερείς συσκευές, το Bluetooth εκμεταλλεύεται τη full-duplex επικοινωνία, καθώς και την αναπήδηση συχνότητας - frequency hopping - (έως και 1600 hops ανά δευτερόλεπτο).

Το Bluetooth επιτρέπει τις απευθείας συνδέσεις από συσκευή προς συσκευή (point to point), καθώς και την ταυτόχρονη σύνδεση έως και 7 (slave) συσκευών (και 1 ακόμη που λειτουργεί ως κεντρική - master) με τη χρήση μιας μοναδικής συχνότητας.

Τις προδιαγραφές της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ανέπτυξε και υποστηρίζει το Bluetooth Special Interest Group, ενώ η τελευταία «δημόσια» έκδοση τους είναι η 2.0. Ωστόσο, τα περισσότερα κινητά που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην αγορά (Απρίλιος 2006) ενσωματώνουν είτε την έκδοση 1.1, είτε την έκδοση 1.2.

Αξιοσημείωτο γνώρισμα της τεχνολογίας Bluetooth είναι η δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασής της, ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί σε νέα προϊόντα. Το Bluetooth SIG ονομάζει αυτές τις επεκτάσεις «Προφίλ» (profiles) και ήδη έχει παρουσιάσει αρκετά για διάφορες «αγορές» (εκτύπωσης, φωτογραφίας, αυτοκίνητο, δικτύωσης κ.α.)
 

Γιατί να επιλέξω κινητό τηλέφωνο με Bluetooth; 


 Τα κινητά τηλέφωνα που ενσωματώνουν την τεχνολογία του «Μπλε Δοντιού» θα απελευθερώσουν ολοκληρωτικά την ασύρματη επικοινωνία σας. Αν θέλετε να μιλήσετε «με τα χέρια ελεύθερα» δεν έχετε παρά να συνδέσετε «ασύρματα» στο κινητό σας ένα Bluetooth Head-Set ή Hands-Free. Έτσι θα μπορείτε να απομακρυνθείτε έως και 10 μέτρα από το κινητό σας (η εμβέλεια εξαρτάται από την κλάση του εκάστοτε προϊόντος - τα περισσότερα κινητά είναι Class 2 και η εμβέλειά τους περιορίζεται στα 10 μέτρα), χωρίς να διακοπούν οι τηλεφωνικές σας συνδιαλέξεις, αλλά προπάντων, χωρίς να «μπλέξετε» με καλώδια.

Το ίδιο εύκολα και «ασύρματα» μπορείτε να συνδέσετε το κινητό με τον Η/Υ και το PDA σας, ώστε να πλοηγηθείτε ανενόχλητοι στο Διαδίκτυο και να ανακτήσετε την ηλεκτρονική σας αλληλογραφία. Το κινητό σας φυσικά μπορεί να βρίσκεται στο χαρτοφύλακά σας, καθώς εσείς εκμεταλλεύεστε τα πλεονεκτήματα του Mobile Internet για να επισκεφθείτε τις αγαπημένες σας ιστοσελίδες.

Ποιες και πόσες «εκδόσεις» του Bluetooth υπάρχουν;

 Το Bluetooth είναι μια τεχνολογία που εξελίσσεται συνεχώς. Η πρώτη έκδοσή της αναπτύχθηκε αρχικά από την Ericsson και αργότερα από το Bluetooth Special Interest Group (SIG). Η επίσημη παρουσίαση της τεχνολογίας στο ευρύ κοινό έγινε στις 20 Μαίου του 1999. Τότε, στο Bluetooth SIG συμμετείχαν οι Ericsson, IBM, Intel, Nokia και Toshiba, ενώ αργότερα ενώθηκαν σε αυτό διάφορες εταιρίες είτε ως «συνεργάτες» (associate members), είτε ως «χρήστες» (adopters). Το Bluetooth είναι επίσης γνωστό ως IEEE 802.15.1.

Bluetooth 1.0 και 1.0B

Η πρώτη έκδοση του Bluetooth, που παρουσιάστηκε το 1999, είχε διάφορα προβλήματα, τα οποία καθιστούσαν δύσκολη ή αδύνατη τη σύνδεση διάφορων, φαινομενικά συμβατών, ψηφιακών συσκευών. Ένα ακόμη μειονέκτημά της ήταν ότι οι συσκευές κατά τη σύνδεσή τους δεν μπορούσαν να παραμείνουν «ανώνυμες» σε επίπεδο «πρωτοκόλλου», αφού η μοναδική τους διεύθυνση (Bluetooth Hardware Device Address ή BD_ADDR) μεταδίδονταν κατά την έναρξη της «σύνδεσης» με άλλες συσκευές.

Bluetooth 1.1

Τα προβλήματα της πρώτης έκδοσης του Bluetooth έλυσε η έκδοση 1.1 των προδιαγραφών. Παράλληλα, έγινε εφικτή η μεταφορά δεδομένων σε μη-έγκρυπτα κανάλια, ενώ προστέθηκε δείκτης για τη μέτρηση της ισχύς του ληφθέντος «σήματος» (Received Signal Strength Indicator).

Bluetooth 1.2

Μέχρι τον Απρίλιο του 2006, η έκδοση 1.2 του Bluetooth ήταν αυτή που ενσωματώνεται στα περισσότερα από τα κινητά τηλέφωνα της αγοράς. Το Bluetooth SIG αφού εξασφάλισε τη συμβατότητα με την προηγούμενη έκδοση (1.1) της τεχνολογίας εισήγαγε αρκετές νέες καινοτομίες ώστε να βελτιώσει την αξιοπιστία της. Για πρώτη φορά εισήχθηκε η χρήση της προσαρμοστικής φασματικής εξάπλωσης αναπήδησης συχνότητας (adaptive frequency-hopping spread spectrum ή AFH) που περιόρισε τις παρεμβολές με την «αποφυγή» της χρήσης των συχνοτήτων οι οποίες παρουσιάζουν έντονο θόρυβο. Στην πράξη αυτό επέτρεψε τη μεταφορά δεδομένων σε ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες. Επιπρόσθετα τροποποιήθηκε η λειτουργία διορθώσεως λαθών, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του μεταδιδόμενου ήχου, επετράπη η χρήση 3-wire UART κ.α.

Ωστόσο, οι πιο σημαντικές αλλαγές στη συγκεκριμένη τεχνολογία έκαναν την εμφάνισή τους με τη δεύτερη έκδοσή της (2.0), η οποία παρουσιάστηκε το 2004...

Ποια είναι τα προνόμια της έκδοσης Bluetooth 2.0 (+EDR);

Το EDR ή Enhanced Data Rate είναι μια από τις δυνατότητες που εισήγαγε η δεύτερη (2.0) έκδοση της ασύρματης τεχνολογίας Bluetooth - την οποία παρουσίασε το Bluetooth Special Interest Group (SIG) το 2004 - επιτρέποντας την ασύρματη μεταφορά δεδομένων σε ταχύτητες που θεωρητικά φθάνουν τα 3 Mbit/s και πρακτικά τα 2,1 Mbit/s. Για λόγους σύγκρισης αξίζει να αναφερθεί ότι η έκδοση 1.2 του Bluetooth προσέφερε μέγιστο ρυθμό μεταφοράς δεδομένων 1 Mbit/s και «πραγματική» ταχύτητα 723 kbit/s. Μολονότι είναι σχεδόν απίθανο μια μεμονωμένη εφαρμογή να εκμεταλλευθεί όλο το διαθέσιμο εύρος ζώνης (bandwidth) των 3 Mbit/s, το EDR αποδεικνύεται ιδανικό σε περιπτώσεις όπου απαιτείται η ταυτόχρονη μεταφορά δεδομένων σε περισσότερες από μια «συνδεδεμένες» συσκευές, καθώς και σε περιβάλλοντα στα οποία παρουσιάζεται έντονος ηλεκτρομαγνητικός «θόρυβος».

Πρακτικά, με την χρήση του EDR οι ασύρματες μεταφορές δεδομένων μπορούν να γίνουν τουλάχιστον τρεις φορές ταχύτερα από ότι με τα πρωτόκολλα των εκδόσεων 1.x του Bluetooth. Αυτό το γεγονός εξασφαλίζει την αύξηση της αυτονομίας των ψηφιακών συσκευών που το ενσωματώνουν, αφού καταναλώνεται ενέργεια μόνο κατά τη μετάδοση των πληροφοριών και όχι καθ' όλη τη διάρκεια της «σύνδεσης».

Πως επιτυγχάνονται οι «συνδέσεις» ανάμεσα στις Bluetooth συσκευές;

 

 Μια συσκευή που ενσωματώνει την ασύρματη τεχνολογία Bluetooth αναλαμβάνει τον «επιτελικό» ρόλο (master) και μπορεί να συνδεθεί με 7 συμβατές «υποτελείς» (slave) συσκευές. Το υποτυπώδες δίκτυο των 8 συσκευών (1 επιτελής και 7 υποτελείς) ονομάζεται piconet. Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, δεδομένα μπορούν να μεταφερθούν ανάμεσα στην επιτελή συσκευή και σε μια εκ των υποτελών. Ωστόσο, η επιτελής συσκευή μπορεί να «εναλλάσσει» κυκλικά τις συνδέσεις τις με τις υποτελείς, δίνοντας την εντύπωση της ταυτόχρονης μεταφοράς δεδομένων από περισσότερες από μια συσκευές. Στην πράξη είναι εφικτή και η παράλληλη μεταφορά δεδομένων, ωστόσο δεν είναι πρακτική η εφαρμογή της στις παλαιότερες (1.x) εκδόσεις του Bluetooth.

Εξ' ορισμού, κάθε Bluetooth συσκευή εκπέμπει κατά απαίτηση το όνομά της, την κλάση της, τη λίστα των υπηρεσιών (προφίλ) που υποστηρίζει και διάφορες τεχνικές πληροφορίες όπως τον κατασκευαστή της, την έκδοση των προδιαγραφών του Bluetooth που υποστηρίζει κ.α. Κάθε συσκευή διαθέτει μια μοναδική 48-bit διεύθυνση, η οποία όμως δεν αποκαλύπτεται σε περίπτωση αναζήτησης. Αντίθετα, εμφανίζεται το όνομά της, το οποίο μπορεί να καθοριστεί από τον χρήστη της. Οι περισσότερες Bluetooth συσκευές εμφανίζουν ένα «φιλικό» όνομα, το οποίο είναι εύκολα αναγνωρίσιμο. Εκτός από τη προαναφερόμενη διεύθυνση, κάθε Bluetooth συσκευή διαθέτει ένα 24-bit αναγνωριστικό, το οποίο καθορίζει τον τύπο της (υπολογιστής, κινητό, hands-free κ.α.). H πληροφορία αυτή εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή εικονιδίου στις οθόνες των κινητών και των Η/Υ. Επιπρόσθετα οι Bluetooth συσκευές εμφανίζουν κατ' απαίτηση όλα τα «προφίλ» που υποστηρίζουν.

Εφόσον μια συσκευή «εντοπίσει» - μετά από αίτημα του χρήστη - στην εμβέλειά της οποιαδήποτε άλλη συμβατή συσκευή, τότε είναι εφικτή η σύνδεσή τους. Ωστόσο, για τη μεταφορά δεδομένων και την χρήση οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας, απαιτείται συνήθως το «ζευγάρωμα» των δύο συσκευών.

Τι είναι το «ζευγάρωμα» (pairing) των Bluetooth συσκευών;

 Αξιοσημείωτο γνώρισμα της τεχνολογίας Bluetooth είναι η δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασής της, ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί σε νέα προϊόντα και να χρησιμοποιηθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Το Bluetooth SIG ονομάζει αυτές τις επεκτάσεις «Προφίλ» (profiles) και ήδη έχει παρουσιάσει αρκετά για διάφορες «αγορές» (εκτύπωσης, φωτογραφίας, αυτοκίνητο, δικτύωσης κ.α.)

Για να μπορέσει μια ψηφιακή συσκευή να συνδεθεί με κάποια άλλη, θα πρέπει και οι δύο να υποστηρίζουν το ίδιο προφίλ. Ωστόσο, κάθε συσκευή μπορεί να ενσωματώνει περισσότερα από ένα προφίλ. Τα ακόλουθα προφίλ έχουν καθοριστεί και υιοθετηθεί από το Bluetooth SIG και ενσωματώνονται σε αρκετά από τα κινητά που διατίθενται στην αγορά. Σημειώνεται ότι η ακόλουθη λίστα με τα προφίλ δεν είναι ολοκληρωμένη. Εφόσον επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τα προφίλ που υποστηρίζει το κινητό σας τηλέφωνο μπορείτε να συμβουλευθείτε την περιεκτική βάση του προγράμματος πιστοποίησης Bluetooth προϊόντων.
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)

Το προφίλ A2DP ή Advanced Audio Distribution Profile, καθορίζει τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη διανομή ήχου υψηλής ποιότητας (μονοφωνικού ή στερεοφωνικού) μέσω καναλιών ACL σε συμβατές Bluetooth συσκευές. Μια τυπική χρήση του συγκεκριμένου προφίλ είναι η μονόδρομη μεταφορά μουσικής από τα κινητά τηλέφωνα προς ασύρματα στερεοφωνικά ακουστικά. Το A2DP εξασφαλίζει τη συμπίεση των δεδομένων του ήχου με τέτοιον τρόπο, ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή χρήση του περιορισμένου εύρους ζώνης (bandwidth) του Bluetooth. Το συγκεκριμένο προφίλ δεν περιλαμβάνει λειτουργίες απομακρυσμένου ελέγχου (remote control).

Για την εξασφάλιση της συμβατότητας ανάμεσα σε διαφορετικές συσκευές, το A2DP υποστηρίζει υποχρεωτικά τη δυνατότητα κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης του ήχου σύμφωνα με τις προδιαγραφές του subband codec (SBC) χαμηλής πολυπλοκότητας. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται ως πηγές ήχου (SRC) πρέπει να έχουν τη δυνατότητα κωδικοποίησής του με την χρήση του συγκεκριμένου codec, ενώ οι συσκευές που λαμβάνουν και αναπαράγουν τον διανεμημένο ήχο (SNK), πρέπει να μπορούν να τον αποκωδικοποιήσουν. Προαιρετικά οι κατασκευαστές μπορούν να ενσωματώσουν στο συγκεκριμένο προφίλ και τα codec MPEG-1,2 Audio, MPEG-2,4 AAC και ATRAC.


Basic Imaging Profile (BIP)

Το προφίλ «βασικής επεξεργασίας και διαχείρισης εικόνων» έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μεταφορά εικόνων και έχει την ικανότητα αλλάζει αυτόματα το μέγεθος και το φορμά τους, ώστε να είναι εφικτή η απεικόνισή τους, χωρίς προβλήματα, από τη ψηφιακή συσκευή που τις «λαμβάνει». Το BIP αποτελείται από τα ακόλουθα «σκέλη»:
  • Image Push: Επιτρέπει την αποστολή εικόνων από ψηφιακή συσκευή που ελέγχει ο χρήστης.
  • Image Pull: Επιτρέπει την «απομακρυσμένη» πρόσβαση και την ανάκτηση εικόνων από άλλες ψηφιακές συσκευές.
  • Advanced Image Printing: Εκτύπωση εικόνων με την χρήση του φορμά DPOF, που ανέπτυξαν οι Canon, Kodak, Fujifilm και Matsushita.
  • Automatic Archive: Αυτόματη αρχειοθέτηση όλων των εικόνων που έχουν αποθηκευτεί σε οποιαδήποτε συμβατή ψηφιακή συσκευή. Για παράδειγμα, ένας Η/Υ μπορεί να «ανακτήσει» αυτόματα όλες τις φωτογραφίες που φιλοξενούνται στη μνήμη κάποιου συμβατού κινητού.
  • Remote Camera: Επιτρέπει την απομακρυσμένη χρήση ψηφιακής κάμερας.
  • Remote Display: Επιτρέπει την αυτόματη προώθηση εικόνων και την απεικόνισή τους σε μια απομακρυσμένη συσκευή.

Basic Printing Profile (BPP)

Το προφίλ «εκτύπωσης» επιτρέπει στις ψηφιακές συσκευές να μεταδίδουν κείμενα, e-mails, ηλεκτρονικές κάρτες (vCards) και άλλα στοιχεία σε εκτυπωτές, ώστε αυτά να εκτυπώνονται αυτόματα, χωρίς τη μεσολάβηση Η/Υ. Για τη λειτουργία του δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη οδηγών (drivers).

Dial-Up Networking Profile (DUN)

Το συγκεκριμένο προφίλ επιτρέπει την πρόσβαση στο Internet και σε άλλες υπηρεσίες, που για την πρόσβαση σε αυτές απαιτείται η πραγματοποίηση τηλεφωνικής κλήσης, μέσω του Bluetooth. Τυπικά, το συγκεκριμένο προφίλ επιτρέπει στους χρήστες Η/Υ να συνδέονται με το Internet, πραγματοποιώντας κλήση μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

File Transfer Profile (FTP)

Το προφίλ «μεταφοράς αρχείων» επιτρέπει την ασύρματη πρόσβαση στα αρχεία, τα οποία έχουν αποθηκευτεί σε μια απομακρυσμένη συσκευή. Με την χρήση του επιτρέπεται η πρόσβαση στις λίστες των αρχείων, η μεταφορά και η τροποποίησή τους. Για τη μεταφορά των πληροφοριών χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο OBEX.

Generic Access Profile (GAP)

Το συγκεκριμένο προφίλ αποτελεί τη «βάση» για όλα τα υπόλοιπα προφίλ και ενσωματώνεται σε όλες τις συσκευές που ενσωματώνουν την τεχνολογία Bluetooth.

Hands-Free Profile (HFP)

Το Hands-Free Profile παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς μονοφωνικού ήχου, χαμηλής ποιότητας, με την χρήση ενός καναλιού PCM. Τυπικά, χρησιμοποιείται για την χρήση κινητών τηλεφώνων με «ασύρματα» car (hands-free) kits.

Human Interface Device Profile (HID)

Επιτρέπει την χρήση συσκευών «ελέγχου», όπως ποντίκια, πληκτρολόγια, joysticks κ.α., ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια και παράλληλα να προσφέρει αρκετή «ακρίβεια» στον χειρισμό. Τα κινητά τηλέφωνα που ενσωματώνουν το συγκεκριμένο προφίλ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον απομακρυσμένο έλεγχο Η/Υ, αφού με τη βοήθεια του κατάλληλου λογισμικού μπορούν να μεταμορφωθούν σε... ποντίκια ή πληκτρολόγια. Τα περισσότερα από τα κινητά τηλέφωνα της Sony Ericsson που ενσωματώνουν την τεχνολογία HID διαθέτουν λογισμικό, το οποίο επιτρέπει την χρήση του πολυπλήκτρου τους για τον έλεγχο του ποντικιού των Η/Υ.

Headset Profile (HSP)

Επιτρέπει τη μεταφορά μονοφωνικού ήχου χαμηλής ποιότητας και παράλληλα υποστηρίζει βασικές λειτουργίες AT, οι οποίες εξασφαλίζουν την ενημέρωση της συνδεδεμένης συσκευής σε περίπτωση εισερχόμενης κλήσης, την αυξομείωση της έντασης, την πραγματοποίηση και τον τερματισμό των κλήσεων, καθώς και την αναγνώριση του αριθμού του καλούντος. Χρησιμοποιείται από όλα τα ασύρματα hands-free τεχνολογίας Bluetooth της αγοράς.

Object Push Profile (OPP)

Προφίλ που επιτρέπει την αποστολή «αντικειμένων», όπως εικόνες, ηλεκτρονικές επαγγελματικές κάρτες και πληροφορίες PIM. Τα «αντικείμενα» λαμβάνονται αυτόματα από τη συνδεδεμένη συσκευή, χωρίς να απαιτείται συνήθως η μεσολάβηση του χρήση της.

SIM Access Profile (SAP)

Το προφίλ «πρόσβασης στην κάρτα SIM» επιτρέπει σε συσκευές, όπως car - hands-free- kits, να αποκτήσουν πρόσβαση στα περιεχόμενα της κάρτας SIM ενός κινητού τηλεφώνου και να αντλήσουν τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτήν ή ακόμη και να την χρησιμοποιήσουν για να συνδεθούν με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Service Discovery Application Profile (SDAP)

Προφίλ που ενσωματώνουν υποχρεωτικά όλες οι συσκευές που ενσωματώνουν την τεχνολογία Bluetooth. Επιτρέπει την «αναζήτηση» και «αναγνώριση» όλων των προφίλ που υποστηρίζονται από τη συνδεδεμένη σε αυτές συσκευή.

Serial Port Profile (SPP)

Το συγκεκριμένο προφίλ χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο RFCOMM και λειτουργεί όπως και μια κοινή, ενσύρματη, σειριακή θύρα. Αποτελεί τη βάση για τα προφίλ DUN, FAX, HSP και LAN, ενώ είναι πλήρως συμβατό με τις εφαρμογές μεταφοράς δεδομένων RS232.

Synchronization Profile (SYNCH)

Το συγκεκριμένο προφίλ επιτρέπει το «συγχρονισμό» πληροφοριών PIM, όπως των στοιχείων που έχουν αποθηκευτεί στον τηλεφωνικό κατάλογο ή την ατζέντα ενός κινητού τηλεφώνου.

Video Distribution Profile (VDP)

Το προφίλ «βίντεο» επιτρέπει τη μετάδοση stream κινούμενης εικόνας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά και παράλληλη απεικόνιση βίντεο, που έχει καταγραφεί από την κάμερα ενός κινητού στην οθόνη οποιασδήποτε συμβατής τηλεοράσεως. Υποχρεωτικά υποστηρίζεται ο codec H.263.

Ποια κινητά υποστηρίζουν την τεχνολογία Bluetooth;

 Οι περισσότερες mid-range και high-end συσκευές της αγοράς υποστηρίζουν πλέον το «Μπλε Δόντι». Σταδιακά, οι κατασκευαστές ενσωματώνουν το Bluetooth και σε συσκευές χαμηλότερου κόστους, αφού η ύπαρξή της τείνει πλέον να θεωρηθεί ως απαραίτητο χαρακτηριστικό κάθε κινητού. Μολονότι η έκδοση 2.0 του Bluetooth έκανε την πρεμιέρα της το 2004, ακόμη (Απρίλιος 2006) δεν υπάρχουν αρκετές συσκευές στην αγορά που να την ενσωματώνουν. Τα περισσότερα κινητά είναι συμβατά με την έκδοση 1.2 των προδιαγραφών.

Bluetooth η Infrared; Τι είναι καλύτερο;


Παλαιότερα, αρκετά από τα τα κινητά τηλέφωνα και τα PDAs, καθώς και οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές διέθεταν θύρα υπερύθρων (Infrared ή IrDA). Αν και μέσω αυτής μπορεί να επιτευχθεί η ασύρματη σύνδεση με άλλες συμβατές συσκευές για την ανταλλαγή δεδομένων, υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα.
  • Απαιτείται η οπτική επαφή των υπέρυθρων θυρών των συσκευών.
  • Ο μέγιστος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων δεν υπερβαίνει τα 115.200 bits ανά δευτερόλεπτο.
  • Δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη μεταφορά δεδομένων σε περισσότερες από μια συσκευές.

Οι συσκευές που εκμεταλλεύονται την τεχνολογία Bluetooth δεν πρέπει απαραίτητα να έχουν τοποθετηθεί σε κοντινή απόσταση. Αρκεί να βρίσκονται στον ίδιο χώρο και η μεταξύ τους απόσταση να μην υπερβαίνει τα 10 μέτρα. Ο μέγιστος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων φθάνει έως και το 1 Mbit ανά δευτερόλεπτο (Bluetooth 1.x) ενώ ταυτόχρονα μπορούν να συνδεθούν περισσότερες από 2 συσκευές!

Είναι προφανές λοιπόν ότι θα πρέπει να ξεχάσετε τη θύρα υπερύθρων. Ανήκει άλλωστε στο παρελθόν...
 

Bluetooth Vs Wi-Fi: Αντίπαλοι ή σύμμαχοι;

 Το μόνο «κοινό» ανάμεσα στο Bluetooth και το Wi-Fi (IEEE 802.11b) είναι η «εκμετάλλευση» του «ελεύθερου» φάσματος συχνοτήτων των 2,4 Ghz. Η ασύρματη τεχνολογία Bluetooth σχεδιάστηκε ώστε να «αντικαταστήσει» τα καλώδια που παρεμβάλλονται ανάμεσα σε ψηφιακές συσκευές και κινητά τηλέφωνα, ενώ η μέγιστη ακτίνα «δράσης» του είναι τα 10 μέτρα. Αντίθετα, το Wi-Fi επιτρέπει την ασύρματη δικτύωση, αντικαθιστώντας τα δίκτυα LAN των υπολογιστών. Στο εγγύς μέλλον το Bluetooth και το Wi-Fi είναι πιθανό να συνυπάρχουν, το μεν πρώτο για να αντικαταστήσει τα «κοινά» καλώδια των PDAs, κινητών, ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, ηχείων, ακουστικών κ.ο.κ. και το δεύτερο για την πρόσβαση σε «ασύρματα» δίκτυα Ethernet υψηλής ταχύτητας.

Εφόσον οι δύο αυτές τεχνολογίες «συνυπάρχουν» σε μια συσκευή, αυτή μπορεί να καθορίσει τη χρήση τους, ώστε να μην υπάρχουν παρεμβολές.

Τι σημαίνει το όνομα Bluetooth;

 

 Όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Ericsson έθετε τις βάσεις για την ανάπτυξη της τεχνολογίας που θα επέτρεπε την ασύρματη σύνδεση ψηφιακών συσκευών, κλήθηκε να επιλέξει το όνομα, με το οποίο αυτή θα γίνονταν αργότερα γνωστή σε όλο τον κόσμο. Οι Σουηδοί ήταν βέβαιοι ότι η τεχνολογία τους θα κατακτήσει τον κόσμο και θα φέρει ακόμη πιο κοντά τους ανθρώπους και τις συσκευές τους. Οι Σκανδιναβοί πιστεύουν ότι κάτι ανάλογο έκανε και ο Δανός Βασιλιάς Harald Blatand (ή Harold Bluetooth στα αγγλικά), που έζησε στα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ.: κατέκτησε με τον άτρωτο στρατό και τα ατρόμητα πλοία του πολλές χώρες. Παράλληλα όμως κατάφερε να ενώσει για πρώτη φορά στην ιστορία τη Δανία με τη Νορβηγία και τη Σουηδία - με ανάλογο τρόπο η τεχνολογία Bluetooth έχει επικρατήσει στην αγορά, ενώ κατάφερε να «ενώσει» διαφορετικά προϊόντα.

Ο Blatand ήταν ο πρωτότοκος υιός του βασιλιά Gorm («The Old»), που κυβερνούσε για πολλά έτη την Jutland, τη μεγαλύτερη χερσόνησο της Δανίας. Ο Harald έμαθε από μικρός να τιμά την οικογένειά του και τις παραδόσεις των Βίκινγκς. Στην εποχή του, οι περισσότεροι Σκανδιναβοί ήταν αγρότες, ενώ οι φτωχότεροι και ασθενέστεροι υπηρετούσαν τους βασιλιάδες ως σκλάβοι. Σε αυτήν την κοινωνία μεγάλωσε ο Harald Blatand (Bluetooth), το όνομα του οποίου έχει τις ρίζες του σε 2 αρχαίες δανέζικες λέξεις: bla (που σημαίνει σκουρόδερμος) και tan που σημαίνει γεναίος άνδρας. Στην περιοχή Jeiling της Δανίας στο προάυλιο χώρο μιας εκκλησίας βρίσκεται σήμερα το «μνημείο» που είναι αφιερωμένο στο βασιλιά Harald και τον πατέρα του.

Αυτά τουλάχιστον αναφέρονται σε δελτίο τύπου της Ericsson, που δημοσιεύθηκε το 1999. Σήμερα, το Bluetooth έχει κατακτήσει τον κόσμο και... η ιστορία του βασιλιά Harald διαδίδεται από συσκευή σε συσκευή, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Όσο για το λογότυπο του «Μπλε Δοντιού», αυτό είχε αρχικά σχεδιαστεί από μια σκανδιναβική εταιρία λίγο πριν την παρουσίαση της ασύρματης τεχνολογίας στο ευρύ κοινό. Όπως και το όνομα Bluetooth, έτσι και το λογότυπο έχει σχέση με την ιστορία και τις παραδόσεις της Σκανδιναβίας. Το λογότυπο συνδυάζει δύο γράμματα του ρουνικού αλφαβήτου: Το «H» που μοιάζει με αστερίσκο και το «B». Οι δύο χαρακτήρες συνδυάζονται και παρουσιάζονται περίτεχνα στο λογότυπο του Bluetooth.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου