#! CrunchBang - Μια υπέροχα Minimal Διανομή Linux
Το #! CrunchBang, βασισμένο στο Debian, είναι μια εξαιρετικά μινιμαλιστική διανομή, που χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη έκδοση του γραφικού περιβάλλοντος Openbox.
Το όνομα του CrunchBang προέρχεται από το σύμβολο #! που ονομάζεται Shebang (και θα το συναντήσουμε επίσης ως sha-bang, hashbang, pound-bang, hash-exclam ή hash-pling).
Πρόκειται για ένα χαρακτήρα ο οποίος χρησιμοποιείται σε script γραμμένα για το Unix, όταν εκτελούνται ως προγράμματα.
Προετοιμάζοντας το δίσκο για το CrunchBang
Η διαδικασία εγκατάστασης του Debian που χρησιμοποιεί το CrunchBang έχει τη δυνατότητα να συρρικνώσει NTFS partition, εφόσον θέλουμε να διατηρήσουμε την εγκατάσταση των Windows στον υπολογιστή μας.Όμως είναι πιο απλό και γρήγορο να κάνουμε τη διαδικασία αυτή μέσα από τα Windows.
Όπως σε κάθε διαδικασία σχετική με partition, καλό είναι να έχουμε κάνει πρώτα έναν έλεγχο δίσκου και μια ανασυγκρότηση δεδομένων. Ύστερα, πατάμε το κουμπί των Windows + R για να ανοίξουμε την εκτέλεση..
...και γράφουμε την εντολή diskmgmt.msc για να ανοίξουμε τη διαχείριση δίσκων (disk management).
Κάνουμε δεξί κλικ στο διαμέρισμα δίσκου που θέλουμε να συρρικνώσουμε.
Για την εγκατάσταση CrunchBang είναι αρκετά 15GB, οπότε στο μέγεθος χώρου σε MB γράφουμε 15360 (που είναι 15*1024).
Κατέβασμα CrunchBang
Στη σελίδα http://crunchbang.org/download/ θα βρούμε την τελευταία έκδοση του CrunchBang, την οποία μπορούμε να κατεβάσουμε μέσω BitTorrent.Αφού κατεβάσουμε το ISO μπορούμε να το γράψουμε σε DVD μέσα από τα Windows, ή εναλλακτικά να το περάσουμε σε USB με το Rufus.
Στη συνέχεια, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή, μπαίνουμε στο BIOS και ορίζουμε το DVD ή το USB σαν συσκευή εκκίνησης.
Κάνοντας boot από το μέσον της εγκατάστασης, θα μας εμφανιστεί το μενού επιλογών του CrunchBang.
Αρχικά θα επιλέξουμε το Live Session, για να ελέγξουμε τη συμβατότητα με τις συσκευές του υπολογιστή μας.
Σύντομα βρισκόμαστε στην επιφάνεια εργασίας του CrunchBang, όπου μπορούμε να εκτιμήσουμε τον μινιμαλισμό του.
Αν συνδεόμαστε με WiFi, στο εικονίδιο της σύνδεσης πάνω δεξιά μπορούμε να βρούμε το δίκτυο του σπιτιού μας και να κάνουμε σύνδεση.
Αν ψάχνετε κάποιο κουμπί με μενού, δεν πρόκειται να βρείτε στο CrunchBang.
Αντίθετα, όλες οι επιλογές για τις ρυθμίσεις του λειτουργικού και την έναρξη των προγραμμάτων βρίσκονται στο μενού που εμφανίζεται κάνοντας δεξί κλικ οπουδήποτε στην επιφάνεια εργασίας.
Για να βεβαιωθούμε πως λειτουργεί σωστά το δίκτυο και ο ήχος, επιλέγουμε τον Web Browser από το μενού στο δεξί κλικ.
Στον browser ανοίγουμε το YouTube, σε ένα βίντεο της επιλογής μας.
Εφόσον όλα λειτούργησαν σωστά, για να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση CrunchBang, θα χρειαστεί να κάνουμε επανεκκίνηση από το live περιβάλλον.
Αρκεί στο μενού του δεξιού κλικ να επιλέξουμε Exit.
Από το μενού που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε Reboot.
Πριν ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση, το σύστημα θα μας ζητήσει να αφαιρέσουμε το μέσο εγκατάστασης.
Εμείς θα κρατήσουμε το μέσο εγκατάστασης και πατάμε Enter, ώστε ο υπολογιστής μας να ξανακάνει boot από αυτό.
Εγκατάσταση CrunchBang
Κάνοντας boot από το μέσο εγκατάστασης, στην αρχική οθόνη του CrunchBang επιλέγουμε το "Install"Στη γλώσσα εγκατάστασης πηγαίνουμε στα Ελληνικά.
Σαν τοποθεσία αφήνουμε την Ελλάδα, ώστε να προσαρμοστεί αυτόματα η χρονική ζώνη, το νόμισμα, και διάφορες άλλες πληροφορίες.
Στη ρύθμιση του πληκτρολογίου αφήνουμε την προεπιλεγμένη "Ελληνική"...
...και σαν συντόμευση για την αλλαγή γλώσσας ανάμεσα στα Αγγλικά και τα Ελληνικά αφήνουμε επίσης την προεπιλογή Alt+Shift.
Στην επόμενη οθόνη θα μας ζητηθεί το όνομα με το οποίο θα φαίνεται ο υπολογιστής στο τοπικό δίκτυο. Το προεπιλεγμένο crunchbang είναι αρκετά καλό.
Γράφουμε το πλήρες μας όνομα σαν χρήστες - αλλά μπορούμε να βάλουμε και ότι θέλουμε, δεν μετράει σε τίποτα...
...και στη συνέχεια επιλέγουμε ένα όνομα χρήστη, το οποίο πρέπει να είναι με λατινικούς χαρακτήρες, με πεζά γράμματα, και να μην περιέχει σύμβολα.
Τέλος, φτιάχνουμε έναν ισχυρό κωδικό και τον επιβεβαιώνουμε.
Εφόσον αφήσαμε κενό χώρο στο δίσκο μέσα από τα Windows, η δημιουργία διαμερισμάτων δίσκου είναι εξαιρετικά απλή διαδικασία.
Απλά αφήνουμε την πρώτη επιλογή, για χρήση του μεγαλύτερου συνεχούς ελεύθερου χώρου, και τα partition των Windows θα μείνουν ανέγγιχτα.
Το σύστημα θα μας ρωτήσει αν θέλουμε ξεχωριστή κατάτμηση /home.
Είναι προς όφελός μας να έχουμε ξεχωριστή κατάτμηση /home, σε περίπτωση επανεγκατάστασης του CrunchBang.
Οπότε, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, συνιστούμε τη δεύτερη επιλογή.
Τέλος, το σύστημα θα μας δείξει πως θα τροποποιηθούν τα partition στο δίσκο. Εφόσον συμφωνούμε, επιλέγουμε την αποθήκευση των αλλαγών στο δίσκο.
Το σύστημα θα ζητήσει μια τελική επιβεβαίωση, όπου επιλέγουμε "Ναι".
Τέλος, η τελευταία επιλογή που θα χρειαστεί να κάνουμε για την εγκατάσταση είναι το αν θα φορτωθεί το GRUB - το πρόγραμμα που μας επιτρέπει να επιλέξουμε λειτουργικό - στο master boot record του σκληρού δίσκου.
Επιλέγουμε "Ναι".
Η υπόλοιπη εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί αυτόματα, και θα λάβουμε ένα μήνυμα επιτυχίας στο τέλος της.
Πρώτη εκκίνηση του CrunchBang και βασικές ρυθμίσεις
Στην επόμενη εκκίνηση του υπολογιστή, θα βρούμε το μενού του Grub, που θα μας δώσει επιλογή ανάμεσα στο CrunchBang ή τα Windows.Μπαίνοντας στο CrunchBang, εισάγουμε χειροκίνητα το username μας...
...και αφού πατήσουμε Enter, εισάγουμε το Password.
Καθώς πρόκειται για την πρώτη εκκίνηση του CrunchBang, θα μας ζητηθεί να ολοκληρώσουμε έναν σύντομο οδηγό.
Ο οδηγός αυτός αναβαθμίσει το σύστημα στην τελευταία του έκδοση και θα μας βοηθήσει στο να επιλέξουμε κάποια προγράμματα που θέλουμε.
Αν δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε αυτή τη στιγμή τη διαδικασία, μπορούμε να την ακυρώσουμε πατώντας q, και να την ξαναξεκινήσουμε όποια άλλη στιγμή θέλουμε, γράφοντας στο τερματικό cb-welcome.
Για να προχωρήσουμε στη διαδικασία, αρκεί να πιέσουμε οποιοδήποτε κουμπί πλην του q.
Θα ερωτηθούμε αν θέλουμε να κάνουμε update με τις πηγές λογισμικού, για να ελέγξουμε αν υπάρχουν νεότερες εκδόσεις.
Αρκεί απλά να πατήσουμε Enter για να εφαρμοστεί το προεπιλεγμένο Yes - αν και για κάποιο λόγο στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να πατήσουμε το Enter δύο φορές.
Βάζοντας τον κωδικό του λογαριασμού μας, θα γίνει αυτόματα το update των πηγών.
Στην επόμενη οθόνη θα ερωτηθούμε αν θέλουμε να εγκατασταθούν οι τελευταίες εκδόσεις των προγραμμάτων, και οι ανανεώσεις ασφαλείας του CrunchBang.
Πατάμε επίσης Enter για να επιλεγεί το Yes,
Είναι πιθανό να ερωτηθούμε για συγκεκριμένα αρχεία ρυθμίσεων. Πατώντας απλά Enter θα διατηρηθούν οι υπάρχουσες ρυθμίσεις.
Στη συγκεκριμένη οθόνη ερωτόμαστε αν θέλουμε να ρυθμίσουμε την υποστήριξη εκτυπωτή.
Καθώς στο σύστημα της δοκιμής δεν έχουμε κάποιον εκτυπωτή, επιλέξαμε n (για No) και πατήσαμε Enter.
Αν χρησιμοποιούμε εφαρμογές που χρειάζονται Java, από την 5η οθόνη των ρυθμίσεων επιλέγουμε την εγκατάστασή της.
Το Crunchbang έρχεται με προεγκατεστημένες δύο ελαφριές εφαρμογές Office, το AbiWord σαν Word και το Gnumeric σαν Excel.
Αν όμως θέλουμε την πλήρη σουίτα Libreoffice, επιλέγοντας Yes στην έκτη οθόνη, θα εγκατασταθεί.
Τέλος, οι υπόλοιπες οθόνες αφορούν αποκλειστικά τους προγραμματιστές, οπότε αν δεν μας ενδιαφέρουν τέτοιες δυνατότητες στο CrunchBang, μπορούμε να επιλέξουμε "Νο" για να τερματιστεί σε αυτό το σημείο ο οδηγό
Η επόμενη ρύθμιση που μπορούμε να κάνουμε, είναι να εγκαταστήσουμε ένα τρίτο browser.
Στο σύστημα θα βρούμε προεγκατεστημένο τον Iceweasel, που είναι μια παραλλαγή του Firefox.
Αν όμως θέλουμε τον Chrome ή τον Opera, αρκεί με δεξί κλικ να πάμε στο Network -> WWW Browsers και να επιλέξουμε τον browser της επιλογής μας.
Στο παράδειγμα, το σκριπτάκι που θα τρέξει θα εγκαταστήσει εντελώς αυτόματα τον Google Chrome...
...και μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάστασή του, θα τον βρούμε στο ίδιο μενού - αν και, μετά την πρώτη φορά που θα τον ανοίξουμε και θα τον επιλέξουμε σαν προεπιλεγμένο browser, θα ανοίγει πλέον και από την επιλογή "Web Browser" του μενού.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ενώ το μενού του CrunchBang δεν έχει μέχρι στιγμής την επιλογή των Ελληνικών, στις εφαρμογές που υπάρχει διαθέσιμο εξελληνισμένο μενού, θα είναι προεπιλεγμένο, όπως στην περίπτωση του Chrome.
Τέλος, είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσουμε και τα shortcuts για τα οποία μας ενημερώνει το σύστημα δεξιά της οθόνης (super ονομάζεται το κουμπί με το σήμα των Windows), για πιο γρήγορη και αποτελεσματική πλοήγηση στις δυνατότητες του συστήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου