Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Οδηγός επιβίωσης για νέους χρήστες Android

Οδηγός επιβίωσης για νέους χρήστες Android

 Αποτέλεσμα εικόνας για smartphone

1.1: Ανοίγοντας το τηλέφωνο

Η ενεργοποίηση του τηλεφώνου δεν διαφέρει σε κάτι με τα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα. Ο λόγος για τον οποίο αναφέρεται είναι γιατί όταν το τηλέφωνο τεθεί σε λειτουργία θα εμφανιστεί ένας οδηγός ρύθμισης του τηλεφώνου. Μην τον παρακάμψετε. Διαβάστε προσεκτικά τα βήματα αλλά κυρίως σταθείτε σε δυο:
Σε αυτό που σας ζητά ποιόν τρόπο σύνδεσης προτιμάτε (συνήθως wifi αν θέλετε να αποφύγετε χρεώσεις) και σε αυτό που σας ζητά το λογαριασμό σας στο gmail.
Πολλοί από μας έχουν ένα θέμα με το να δίνουν προσωπικά δεδομένα ωστόσο το Αndroid είναι άρρηκτα συνυφασμένο με gmail. Μέσα από αυτό θα μπορείτε να κάνετε αγορές από το market, να βλέπετε ποιες εφαρμογές έχετε εγκαταστήσει στο κινητό σας, να συγρονίζετε τις επαφές σας. Αν δεν έχετε σκοπό να κατεβάσετε ποτέ εφαρμογές από το market (είτε από το κινητό, είτε από τον υπολογιστή) τότε δεν χρειάζεται να βάλετε το account σας. Διαφορετικά τα πράγματα είναι μονόδρομος.
Αν δεν έχετε gmail acount μπορείτε να δημιουργήσετε ένα.
Αφού ενεργοποιήσετε το κινητό ελέγξτε τα παρακάτω:
  • Ενεργοποιήστε wifi, bluetooth, gps και βεβαιωθείτε ότι δουλεύουν
  • Ελέγξτε αν τα πλήκτρα του κινητού έχουν καλή απόκριση
  • Παρατηρείστε την οθόνη για καμμένα pixels και τυχόν κακή απόκριση
  • Πραγματοποιήστε μια κλήση και βεβαιωθείτε ότι ακούτε το συνομιλητή κι ότι σας ακούν
  • Τοποθετείστε τα ακουστικά και βεβαιωθείτε ότι δουλεύουν. Ακούστε ραδιόφωνο και επιλέξτε το ηχείο του κινητού ως μέσο απόδοσης του ήχου.
  • Βγάλτε μερικές φωτογραφίες, ενεργοποιήστε την μπροστινή κάμερα και βεβαιωθείτε ότι όλα δουλεύουν ομαλά.

Σκοπός όλων των παραπάνω δοκιμών είναι να διαπιστώσουμε ότι το hardware κομμάτι της συσκευής δουλεύει απρόσκοπτα. Σε αντίθετη περίπτωση έχουμε δικαίωμα εντός εφτά ημερών από την ημέρα αγοράς του να ζητήσουμε αντικατάσταση συσκευής με μια καινούρια.
 Αποτέλεσμα εικόνας για φορτιστής
1.2 Επιχείρηση: Πρώτη φόρτιση


Πολλά έχουν γραφτεί για αυτό το επίμαχο θέμα. Λίγο η ημιμάθεια, λίγο η παραπληροφόρηση, λίγο η ελλειπής εκπαίδευση στις αλυσίδες ηλεκτρονικών, λίγο τα κατάλοιπα του παρελθόντος έχει δημιουργηθεί ένα ομιχλώδες τοπίο γύρω από το θέμα.

Καταρχήν να πούμε ότι τα σύγχρονα κινητά είναι εφοδιασμένα με μπαταρίες ιόντων λιθίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται να φορτίζουμε τη συσκευή για δώδεκα ώρες όπως είχαμε μάθει από παλιά που τα κινητά είχαν μπαταρίες νικελίου-καδμίου. Δεν χρειάζεται επίσης να περιμένουμε να αδειάσει η μπαταρία μέχρις ότου σβήσει από μόνη της η συσκευή προκειμένου να την φορτίσουμε.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν ώστε να έχουμε τη μέγιστη απόδοση καθώς και μεγάλυτερη διάρκεια ζωής;
Όταν το κινητό έρχεται από το εργοστάσιο η μπαταρία είναι φορτισμένη περίπου στο 50%. Το καλύτερο λοιπόν είναι, αφού την τοποθετήσουμε στο κινητό, να φροντίσουμε να την αδειάσουμε μέχρι το 10% περίπου. Έτσι κι αλλιώς παίρνοντας μια καινούρια συσκευή από περιέργεια και μόνο περιεργαζόμενοι το κινητό είναι εύκολο να φτάσουμε στο 10%!!!

Κατόπιν κλείνουμε το κινητό και το αφήνουμε να φορτίσει μέχρι να φτάσει στο 100%. Το αφήνουμε δυο επιπλέον ώρες περίπου κι αυτό ήταν. Μπορούμε να σταματήσουμε τη διαδικασία και να ενεργοποιήσουμε τη συσκευή. Για τις επόμενες δυο φορτίσεις καλό είναι να κάνουμε το ίδιο (πτώση μέχρι το 10%, φόρτιση κλειστό μέχρι το 100% και ενεργοποίηση - δεν χρειάζεται να το αφήσουμε ξανά δυο ώρες επιπλέον). Αυτό το κάνουμε για να κάνουμε ένα αρχικό calibration της μπαταρίας.

Από κει και πέρα δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Δεν χρειάζεται να σβήνει το κινητό από πεσμένη μπαταρία, δεν χρειάζεται να περιμένετε να φτάσει στο 30% για να το φορτίσετε. Το φορτίζετε όποτε θέλετε, ότι ώρα θέλετε! Αν η φόρτιση θα γίνεται με τη συσκευή ενεργοποιημένη ή όχι αυτό είναι δικό σας θέμα. Σίγουρα με τη συσκευή ανενεργή η φόρτιση γίνεται ταχύτερα και ίσως λίγο καλύτερα αλλά η διαφορά είναι μικρή οπότε μικρό το κακό.

Συνοψίζοντας:
ΟΧΙ πολύωρη πρώτη φόρτιση
ΟΧΙ μέχρι να σβήσει η συσκευή από μπαταρία
ΝΑΙ σε τρεις αρχικούς κύκλους πλήρους φόρτισης-αποφόρτισης
ΝΑΙ σε φορτίσεις ανα τακτά χρονικά διαστήματα
 Αποτέλεσμα εικόνας για λεφτα

1.3 Αποφεύγοντας τις χρεώσεις


Ένα από τα μόνιμα παράπονα των χρηστών είναι ότι το τηλέφωνό τους τούς χρεώνει επειδή συνδέεται στο δίκτυο χρησιμοποιώντας τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Απόλυτα λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι οι χρεώσεις είναι τσουχτερές. Από την άλλη η φιλοσοφία των smartphones είναι συνδεδεμένη με τη... συνδεσιμότητα οπότε δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε το Android για αυτό.

Προφανώς και έχουμε την επιλογή να απενεργοπoιήσουμε τη μεταφορά δεδομένων και αυτό μπορούμε να το κάνουμε ως εξής:
Αγγίζουμε στο τετραγωνάκι του μενού και κατόπιν βρίσκουμε το εικονίδιο των Ρυθμίσεων. Από κει έχουμε:
Για την Έκδοση 2.3: Ρυθμίσεις --> Ασύρματο και Δίκτυο --> Δίκτυο Κινητής τηλεφωνίας και απενεργοποιούμε τα "Δεδομένα Ενεργά"
Για την Έκδοση 4.0: Ρυθμίσεις --> Ασύρματο και Δίκτυα -->Χρήση δεδομένων-->Περισσότερα...-->Δίκτυα κινητής τηλεφ. και απενεργοποιούμε τα "Δεδομένα Ενεργά"

Έχοντας απενεργοποιήσει πλέον τη μεταφορά δεδομένων δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχετε ως "Λειτουργία Δικτύου" το "WCDMA/GSM" ενεργό. Επιλέγουμε λοιπόν "Μόνο GSM" μιας κι έτσι εξοικονομούμε και μπαταρία.
 Αποτέλεσμα εικόνας για ui

1.4 Εξοικείωση με το γραφικό περιβάλλον χρήστη (User Interface-UI)


Εδώ δεν έχουμε να πούμε και πολλά μιας και είναι καθαρά θέμα του καθενός πόσο θα ασχοληθεί και θα εξοικειωθεί με αυτό. Θα αναφερθούμε σε δυο μόνο πράγματα. Το πρώτο είναι Αρχική Οθόνη. Η Αρχική οθόνη είναι ότι ακριβώς είναι το Desktop (Επιφάνεια Εργασίας) για τους υπολογιστές. Η διαφορά είναι ότι η Αρχική Οθόνη των Android phones δεν είναι στατική αλλά εκτείνεται δεξιά και αριστερά. Οι χρήστες των Windows είναι συνηθισμένοι σε στατικές Επιφάνειες Εργασίες. Όσοι όμως έχουν δουλέψει με Linux ξέρουν πολύ καλά ότι μπορούν να έχουν δυο και τρεις Επιφάνειες Εργασίες.

Πάνω στην επιφάνεια εργασίας του κινητού σας μπορείτε να βάλετε οτιδήποτε θέλετε ώστε να έχετε ταχεία πρόσβαση. Αυτό μπορεί να είναι μια συντόμευση για κλήση ενός αγαπημένου προσώπου μέχρι μια εφαρμογή για να βλέπετε τον καιρό.
Στην Αρχική Οθόνη μπορείτε να επιστρέψετε οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε ή κάνετε πατώντας το πλήκτρο του Home.

Το δεύτερο βασικό στοιχείο του γραφικού περιβάλλοντος είναι η Οθόνη Εφαρμογών. Είναι το αντίστοιχο του "All Programs" του menu "Start" των Windows. Εκεί βλέπετε όλες τις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει στο κινητό και μπορείτε να τις εκκινήσετε. Εξυπακούεται ότι αν θέλετε μπορείτε να εμφανίσετε κάποια εφαρμογή και στην Αρχική Οθόνη. Η οθόνη των εφαρμογών είναι προσβάσιμη αγγίζοντας το κουμπί με τα τετράγωνα.

Κλείνοντας να αναφερθούμε στο κουμπί του back το οποίο χρησιμοποιούμε για να μεταβούμε μια οθόνη πίσω ή αν θέλουμε να βγούμε από μια εφαρμογή και ταυτόχρονα να τερματιστεί. Το λέμε αυτό γιατί από μια εφαρμογή μπορούμε να βγούμε πατώντας και το Home αλλά αυτή εξακολουθεί να τρέχει. Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα ανοίξαμε μια εφαρμογή διαχείρισης επαφών και κάναμε μια αναζήτηση τότε αν πατήσουμε το back και ξανά ανοίξουμε την εφαρμογή αυτή δεν θα θυμάται την τελευταία μας αναζήτηση. Αν όμως πατήσουμε το Home και μετά ξανά ανοίξουμε την εφαρμογή αυτή θα μας εμφανίσει την τελευταία μας αναζήτηση.
 Αποτέλεσμα εικόνας για google play

1.7 Περί Google Play (πρώην Αndroid Market)


Ουσιαστικά πρόκειται για την πεμπτουσία του Android. Είναι το σημείο όπου μπορείτε να βρείτε εφαρμογές που θα κάνουν το κινητό σας πολύτιμο εργαλείο και τη ζωή σας πιο εύκολη. Υπάρχει μεγάλη πληθώρα εφαρμογών ωστόσο αυτό μπορεί να αποδειχτεί δίκοπο μαχαίρι. Και εξηγούμαι.

Το να έχεις πολλές επιλογές για να εκτελέσεις την ίδια εργασία είναι καλό γιατί έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Από την άλλη όμως το να έχεις πολλές επιλογές μπορεί να οδηγήσει να έχεις τρεις, τέσσερις ή και πέντε εφαρμογές εγκατεστημένες για το ίδιο πράγμα. Κι εδώ ακριβώς είναι που θα πρέπει να επιδείξουμε σύνεση και να μην κάνουμε υπερβολές.

Διαλέγουμε μια εφαρμογή πάντα με βάση τις ανάγκες μας. Αν αξίζει την πληρώνουμε κιόλας. Οι τιμές άλλωστε είναι πολύ χαμηλές και είναι κι ένας τρόπος να πούμε ευχαριστώ στον developer. Από τη στιγμή που θα βρούμε αυτό που μας καλύπτει δεν χρειάζεται κάτι άλλο στο κινητό μας. Οτιδήποτε άλλο το βαραίνει και το κάνει.... iPhone!!!
Εφαρμογές που κάνουν... τη βουβουζέλα έχουν πλάκα αλλά είναι χρήσιμες εντέλει; Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνετε το σκεπτικό.
Το market σας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσετε μια εφαρμογή επι πληρωμή, να την δοκιμάσετε για ένα τέταρτο κι αν δεν σας κάνει να την επιστρέψετε και να πάρετε τα λεφτά σας πίσω.
Επίσης αν τυχόν αλλάξετε κινητό οι επι πληρωμή εφαρμογές μπορούν να μεταφερθούν σε αυτό χωρίς να τις ξανά αγοράσετε. Αρκεί να εισάγετε στο καινούριο κινητό το ίδιο gmail account που είχατε όταν αγοράσατε την εφαρμογή.
Μεγάλη προσοχή επίσης από το που κατεβάζετε εφαρμογές. Το market είναι γενικά μια ασφαλής τοποθεσία. Απο κει και πέρα τα μάτια σας δεκατέσσερα!

Συνοψίζοντας:
Προσοχή από που κατεβάζετε
Αν μια εφαρμογή αξίζει, αγοράστε την
Μην εγκαθιστάτε εφαρμογές που σας είναι άχρηστες ή μην έχετε πολλές εφαρμογές για το ίδιο πράγμα
Οι επι πληρωμή εφαρμογές δεν χάνονται αν αλλάξετε συσκευή
 Αποτέλεσμα εικόνας για epafew

1.5 Μεταφορά επαφών


Το τρανό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας όταν παίρνουμε καινούριο κινητό. Και σε αυτή την περίπτωση θα δούμε μερικά σενάρια αποφεύγοντας αυτά που προβλέπουν online συγχρονισμούς.

Σενάριο 1: Όσοι έχουν τον τηλεφωνικό τους κατάλογο σε κάποια SE συσκευή τότε μπορούν εύκολα να κάνουν την μεταφορά μέσω bluetooth. Δεν χρειάζεται καμία εφαρμογή και κανένα ιδιαίτερο κόλπο. Ενεργοποιούμε το bluetooth στις δυο συσκευές (καινούρια Android συσκευή και παλιά SE συσκευή) κατόπιν στην παλιά μας συσκευή επιλέγουμε αποστολή όλων των επαφών μέσω bluetooth. Είμαστε έτοιμοι!

Σενάριο 2:  Μπορείτε λοιπόν να συγχρονίσετε το παλιό σας SE κινητό με τον υπολογιστή μέσω του MyPhoneExplorer και στη συνέχεια να περάσετε τις επαφές στο Android κινητό σας.
Προσοχή όμως: Για να συνεργαστεί το Android τηλέφωνο με το MyPhoneExplorer θα πρέπει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την αντίστοιχη εφαρμογή και από το market (με άλλα λόγια θα πρέπει να υπάρχει εγκατεστημένο το MyPhoneExplorer και στον υπολογιστή μας και στο Android κινητό μας).

Σενάριο 3: Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει από τα δυο προηγούμενα σενάρια η φιλοσοφία είναι να εξάγουμε τον τηλεφωνικό μας κατάλογο σε κάποια μορφή στον υπολογιστή μας και κατόπιν να την περάσουμε στο Android κινητό μας. Η μορφή αρχείου που θα πρέπει να επιδιώκουμε έχει την κατάληξη .csv. Είναι ένα format στο οποίο μπορεί να εξάγει οποιοδήποτε πρόγραμμα διαχείρισης επαφών (Outlook, Thunderbird κτλ) και να διαβάσει οποιοδήποτε επίσης πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν έχετε κάποιο άλλο κινητό το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να εξάγετε τον τηλεφωνικό σας κατάλογο σε csv και στην συνέχεια να τον περάσετε στο Android κινητό με το MyPhoneExplorer.
 Αποτέλεσμα εικόνας για smartphones

1.8 Απαρίθμηση των βημάτων για το στήσιμο του τηλεφώνου


Προτού διαβάσετε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να στήσει το κινητό του βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει διεξοδικά όλον τον υπόλοιπο οδηγό.

1) Ενδελεχής έλεγχος του κινητού. Μας ενδιαφέρει αν δουλευούν σωστά όλα τα επιμέρους hardware κομμάτια του (ηχεία, κάμερες, αισθητήρες, πομποί). To software δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί πάντα μπορούμε να φλασάρουμε το κινητό μέσω SEUS και να λύσουμε τυχόν προβλήματα.
Αν διαπιστώσουμε κάτι αντικατάσταση εντός εφτά ημερών από τη μέρα αγοράς.

2) Εξοικοίωση με το λειτουργικό, το γραφικό του περιβάλλον, το μενού του και δημιουργία google account αν δεν έχουμε ή πέρασμα των στοιχείων μας αν έχουμε.

3) Αφού αποφορτίσουμε το κινητό μέχρι το 10% κάνοντας το βήμα 2 το κλείνουμε και το φορτίζουμε.

4) Root! Θα με πείτε τρελό αλλά από τη στιγμή που κάποια στιγμή θα το κάνετε ας είναι από την αρχή. Αν πάει κάτι στραβά τότε φλασάρετε με SEUS ούτε γάτα ούτε ζημιά.

5) Σβήσιμο όλων των άχρηστων εφαρμογών που βάζει η μαμά SE. Ακόμα και κάτι λάθος να γίνει το τηλέφωνο δεν έχει τίποτα μέσα οπότε μικρό το κακό. Το γνωστό ποίημα: Flash με το SEUS και ούτε γάτα ούτε ζημιά!

5) Πέρασμα επαφών

6) Εγκατάσταση File explorer

7) Εγκατάσταση χρήσιμων προγραμμάτων και utilities.
Το βήμα 7 είναι αυτό με τις λιγότερες λέξεις αλλά αυτό που απαιτεί και το μεγαλύτερο ψάξιμο. Δυστυχώς το τι θα εγκαταστήσει ο καθένας δεν μπορεί να γραφεί σε έναν οδηγό μιας και δεν υπάρχουν στεγανά.
 Αποτέλεσμα εικόνας για memory cards

1.15 Περί καρτών μνήμης


Τα περισσότερα smartphone χαμηλού κόστους διατίθενται με κάρτες μνήμης μικρής χωρητικότητας. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα μελλοντικά θα χρειαστεί να την αντικαταστήσετε.

Πονοκέφαλος 1: Τι κάρτα να πάρω;
Δυο είναι τα μεγέθη που μας ενδιαφέρουν σε μια κάρτα: η χωρητικότητα και η ταχύτητά της.
Για την χωρητικότητα δεν έχουμε πολλά να πούμε. Επιλέγουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. Συνήθως 8GB είναι μια αξιοπρεπή χωρητικότητα ενώ τα 16GB κρίνονται αρκετά! Η χωρητικότητα δεν είναι ποτέ υπερβολή μιας και οι κάρτες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως memory sticks (με χρήση προσαρμογέα) οπότε... καλύτερα να περισσεύει παρά να μην φτάνει!

Η ταχύτητα είναι ίσως το πιο σημαντικό κριτήριο επιλογής. Όσο πιο γρήγορη είναι μια κάρτα τόσο πιο καλά. Αν μια κάρτα είναι αργή ακόμα κι αν έχετε ένα πάρα πολύ γρήγορο τηλέφωνο η συνολική απόδοση θα είναι χαμηλή (αργό σύστημα) μιας και η ταχύτητα καθορίζεται από το πιο αργό κομμάτι.

Διακριτικό της ταχύτητας είναι η κλάση της κάρτας (class). Όσο πιο μεγάλο το class τόσο πιο γρήγορη. Πρακτικά λοιπόν μια κάρτα κλάσης 6 είναι πιο αργή από μια κάρτα κλάσης 10.
Στο δίλημμα: χωρητικότητα ή ταχύτητα ο γράφων προτιμά την ταχύτητα. Ετσι, προσωπική γνώμη πάντα, αν είχα να διαλέξω ανάμεσα σε μια κάρτα 16GB κλάσης 4 ή 6 και σε μια κάρτα 8GB κλάσης 10 θα διάλεγα την δεύτερη. Αλλά όπως είπα αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό και εξαρτάται από το τι κάνει κανείς το κινητό του.

Συνοψίζοντας:
Κρίνοντας πάντα από το πορτοφόλι μας και τις ανάγκες μας προσπαθούμε να πάρουμε κάρτα όσο πιο κοντά γίνεται στην κλάση 10 (είναι οι γρηγορότερες) και χωρητικότητα που να μας εξυπηρετεί.

Πονοκέφαλος 2:
Πήρα την καρτούλα. Πως μεταφέρω αρχεία και εφαρμογές που έχω στην παλιά κάρτα;

Απλά τα πράγματα: Με ένα απλό copy paste! Πάμε να δούμε τα βήματα λεπτομερώς

1) Τοποθετούμε την καινούρια κάρτα με την βοήθεια του προσαρμογέα της στον υπολογιστή (με έναν card reader).
2) Κάνουμε διαμόρφωση (format) της καινούριας κάρτας σε FAT32 (όχι NTFS). Αφαίρεση κάρτας από το PC.
3) Απενεργοποιούμε το κινητό μας, βγάζουμε την παλιά κάρτα και την τοποθετούμε στο PC (όπως στο βήμα 1)
4) Επιλέγουμε όλα τα αρχεία που υπάρχουν στην κάρτα (Ctrl+A), αντιγραφή και επικόλληση εντός φακέλου στον υπολογιστή μας
5) Αφαιρούμε την παλιά κάρτα αφού ολοκληρωθεί η επικόλληση και κατόπιν τοποθετούμε την καινούρια όπου αντιγράφουμε τα αρχεία που υπάρχουν στο φάκελο που δημιουργήσαμε.
6) Είμαστε έτοιμοι! Τοποθετούμε την κάρτα στο κινητό, το ενεργοποιούμε και πλέον έχουμε... χώρο!
 Αποτέλεσμα εικόνας για Tρόποι συνδεσιμότητας

1.9 Tρόποι συνδεσιμότητας


Όπως είπαμε το Android είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δίκτυο. Η πρόσβαση σε αυτό εξασφαλίζεται με διάφορους τρόπους αναλόγως τις ανάγκες του καθενός και τις συνθήκες . Πάμε να δούμε τις επιλογές και πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε.

1) Ένας εύκολος τρόπος είναι να αποκτήσουμε πρόσβαση στο δίκτυο μέσω του παρόχου κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούμε. Απαιτεί τη Μεταφορά Δεδομένων ενεργή ενώ καλό είναι να έχουμε επιλέξει το WCDMA/GSM προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στο 3G δίκτυο για μεγαλύτερες ταχύτητες. Αν δεν έχετε κάποιο πακέτο δωρεάν δεδομένων τότε υπάρχουν χρεώσεις που, ανάλογα τη χρήση, μπορεί να θεωρηθούν υπερβολικές.

2) Δεν θέλω να χρεωθώ. Κάτι άλλο;
Ο πιο διαδεδομένος ίσως τρόπος σύνδεσης στο δίκτυο είναι η σύνδεση μέσω wifi. Απαιτεί την ύπαρξη κάποιου ασύρματου δικτύου και αφού συνδεθείτε σε αυτό μπορείτε να σερφάρετε.
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να συνδεθείτε τότε ίσως θα πρέπει να κάνετε μια εκκαθάριση των αποθηκευμένων δικτύων.

Κι ένα tip για το τέλος. Σε περίπτωση απώλειας του ασύρματου δικτύου υπάρχει περίπτωση το κινητό να συνδεθεί αυτόματα με το δίκτυο κινητής ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πλόηγηση στο διαδίκτυο χρεώνοντας σας εξίσου... απρόσκοπτα!!! Οπότε:
Ρυθμίσεις --> Ασύρματο και δίκτυα --> Ρυθμίσεις WiFi --> κλικ στο πλήκτρο με τις 4 γραμμές -->Σύνθετα -->Πολ. κατάστ. αδραν. WiFi --> Ποτέ

3) Έχω internet αλλά δεν έχω ασύρματο modem και δεν θέλω να χρεωθώ
ΟΚ, τα πράγματα εδώ δυσκολεύουν αλλά υπάρχει λύση. Προϋπόθεση είναι να έχετε Windows 7. Αν λοιπόν πληρείται η προϋπόθεση τότε κατεβάζουμε το VirtualRouter, το εγκαθιστούμε και αφού περάσουμε τις ρυθμίσεις που βλέπουμε εδώ είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή μας που είναι συνδεδεμένος ενσύρματα με το modem ώς ασύρματο modem και να "δώσουμε" internet στο κινητό μας μέσω wifi.

To Virtual Router δεν δουλεύει σε Windows XP.
Εναλλακτική επιλογή του Virtual Router αποτελεί το Virtual WiFi Router. Το αναφέρω γιατί κάποιες φορές το Virtual Router έχει προβλήματα στη σύνδεση.

Ωστόσο το πρόβλημα λύνεται με το Connectify. To πρόγραμμα τρέχει σε Windows XP (απαιτεί Service Pack 3) και η φιλοσοφία του είναι παρόμοια με αυτή του VirtualRouter.

4) Πρόσφατα βρέθηκε και η λύση για τον διαμοιρασμό δικτύου από τον υπολογιστή στο κινητό μέσω USB.

Συνοψίζοντας:
Στο internet από το κινητό μας μπορούμε να συνδεθούμε:
1) Μέσω 3G
2) Μέσω wifi με χρήση ασύρματου modem
3) Μέσω WiFi χωρίς να έχουμε ασύρματο modem "μετατρέποντας" τον υπολογιστή μας σε ασύρματο modem (ο υπολογιστής παίρνει δίκτυο ενσύρματα από το modem μας)
4) Μέσω της θύρας USB από τον υπολογιστή μας (reverse tethering)
 Αποτέλεσμα εικόνας για εφαρμογές

1.10 Τι χρειάζομαι για να εγκαταστήσω εφαρμογές


Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο βγάζουμε κίτρινη κάρτα στο Android. Και εξηγώ. Αν κατεβάσουμε μια εφαρμογή από το market αυτή εγκαθίσταται αυτόματα. Όμορφα μέχρι εδώ. Αν πάλι έχουμε μια εφαρμογή στην κατοχή μας (ένα αρχείο με κατάληξη .apk) και το περάσουμε στην κάρτα μας μπορούμε να το εγκαταστήσουμε μέσω κάποιου file manager.

Τί γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν έχω internet, δεν έχω κάποιον file manager στο κινητό μου κι έχω το .apk μιας εφαρμογής περασμένο στην κάρτα μου; Πως το εγκαθιστώ;
Προφανώς υπάρχει τρόπος ωστόσο δεν είναι απλός ή αυτοματοποιημένος, για αυτό και η κίτρινη κάρτα.

Πάμε λοιπόν να εξετάσουμε το πώς περνάμε εφαρμογές.
Σενάριο 1: Το κινητό είναι ολοκαίνουριο και έχετε internet (wifi, 3G κτλ -- βλέπε Τρόποι Συνδεσιμότητας)
Μπαίνουμε κατευθείαν στο market, κατεβάζουμε οτιδήποτε θελήσουμε και αυτό εγκαθίσταται αυτόματα. Μέσα σε αυτά που θα κατεβάσετε φροντίστε να είναι και ένας file manager οπωσδήποτε!

Σενάριο 2: Έχω ένα αρχείο .apk, το πέρασα στην κάρτα του κινητού και τώρα πρέπει να το εγκαταστήσω.
Εδώ χρειαζόμαστε file manager. Αν υπάρχει συνδεσιμότητα τότε μια βόλτα στο market και λύνουμε το πρόβλημα. Ο file manager εγκαθίσταται αυτόματα, τον τρέχουμε, εντοπίζουμε το .apk αρχείο στην κάρτα και το εγκαθιστούμε.

Σενάριο 3: Δεν έχω πρόσβαση στο δίκτυο, δεν έχω file manager κι έχω ένα .apk αρχείο να εγκαταστήσω.
Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Ψύχραιμα και συγκεντρωμένα κάνουμε τα παρακάτω:
1) Κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας το Google Android SDK και τους Android USB drivers.

2) Επιτρέπουμε στο κινητό μας να επιτρέπει (!!!!) την εγκατάσταση εφαρμογών από άλλες πηγές. Πηγαίνουμε Ρυθμίσεις-->Εφαρμογές και τικάρουμε την επιλογή "Άγνωστες πηγές"

3) Ανοίγουμε μια γραμμή εντολών (Command Prompt) και γράφουμε τα ακόλουθα:
adb install <path>/<AppName>.apk
Θα πρέπει να αντικαταστήσετε το <path> με την διαδρομή που βρίσκεται το αρχείο .apk (πχ D:\MyApps\FileExplorers). Έξυπνο είναι να βάλετε το .apk στον C:\ για να μην πληκτρολογείτε μεγάλα path.
Ομοίως αλλάζουμε το <AppName> με το όνομα του αρχείου .apk που βρίσκεται στον υπολογιστή μας.

Η εντολή λοιπόν θα πρέπει να είναι κάπως έτσι:
adb install D:\MyApps\FileExplorers/Astro.apk

Συνοψίζοντας:
1) Είτε έχετε πρόσβαση στο δίκτυο είτε όχι τότε η πρώτη εφαρμογή που θα πρέπει να εγκαταστήσει κανείς είναι ένας file manager.
2) H εγκατάσταση από το market γίνεται αυτόματα.
3) Εγκατάσταση εφαρμογών που βρίσκονται στην κάρτα γίνεται εύκολα με τη χρήση ενός file manager.
4) Εγκατάσταση εφαρμογών που βρίσκονται στην κάρτα, ελλείψει file manager, γίνεται μέσω εντολών.

1 σχόλιο: