Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Στείλτε απεριόριστα αρχεία, απεριόριστο μέγεθος

Στείλτε απεριόριστα αρχεία, οπουδήποτε στον κόσμο, με το πρωτόκολλο BitTorrent!


Το πρωτόκολλο BitTorrent επιτρέπει σε πολλούς να κατεβάζουν απεριόριστες ταινίες, μας επιτρέπει πλέον, χάρη στο BitTorrent Sync, να στέλνουμε και απεριόριστα αρχεία, όπου και σε όποιον θέλουμε!
Βρισκόμαστε στην εποχή του Cloud Computing. Πλέον, το απόλυτο backup δεν είναι ένα NAS με σειρές δίσκων σε RAID, αλλά η αξιοποίηση υπηρεσιών όπως το Dropbox, το Google Drive, το Microsoft Skydrive (Onedrive σε λίγο), που μας επιτρέπουν, εντελώς δωρεάν, να αποθηκεύσουμε στο Internet από 2-7 Gigabytes, και αρκετά περισσότερα αν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε.
Εκτός από το backup, οι υπηρεσίες αυτές μας επιτρέπουν να στείλουμε στους φίλους μας αρχεία σε ό,τι μέγεθος θέλουμε – ήδη το Gmail διαχειρίζεται όλα τα attachment του μέσω του Google Drive, επιτρέποντάς μας να στείλουμε με email αρχεία μεγέθους αρκετών Gigabyte.
Ακόμα κι έτσι, όμως, υπάρχει ο περιορισμός του διαθέσιμου χώρου στην εκάστοτε υπηρεσία – για να μην αναφέρω ζητήματα όπως είναι το privacy των αρχείων μας. Για παράδειγμα, αν ανεβάσουμε πχ στο Skydrive κάτι που δεν τους αρέσει, μπορεί να χάσουμε και ολόκληρο το λογαριασμό μας στη Microsoft και μαζί τη διεύθυνση στο hotmail/outlook.com, το λογαριασμό στο Xbox Live, αλλά και το λογαριασμό σε κάποιο κινητό windows.
Αν λοιπόν δεν σας αρέσουν αυτού του τύπου οι περιορισμοί, και θέλετε να στείλετε απεριόριστα αρχεία σε κάποιο φίλο σας – ή να είστε βέβαιοι πως είναι συγχρονισμένα όλα τα αρχεία ανάμεσα πχ στο Laptop και τον Desktop υπολογιστή σας – το BitTorrent Sync είναι η πιο απλή και εύκολη λύση! (μπορείτε να το βρείτε googleάροντας)

Next > Next > Αυτό ήταν

Η εγκατάσταση του BitTorrent Sync δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύκολη. Δεν χρειάζεται καν να κάνουμε next-next-next, καθώς έχει μόνο δύο βήματα.

Η μόνη ουσιαστική παρέμβαση στο σύστημά μας είναι πως ζητάει να ανοίξει μια τρύπα στο Windows Firewall για το πρόγραμμα, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα.
Ομοίως εύκολη με την εγκατάσταση είναι και η αρχική ρύθμιση του προγράμματος. Τρέχοντάς το για πρώτη φορά, επιλέγουμε το Standard Setup...
...και ύστερα το φάκελο που θέλουμε να συγχρονίσουμε, που μπορεί να είναι είτε ο προεπιλεγμένος φάκελος για το BTSync, ή οποιοσδήποτε φάκελος στο σύστημά μας.
Έχοντας επιλέξει φάκελο, το BitTorrent Sync παράγει ένα κωδικό που είναι το "μυστικό" του φακέλου.
Ο κωδικός αυτός είναι που θα σας επιτρέψει να μοιραστείτε το συγκεκριμένο φάκελο, και όλα του τα αρχεία, με οποιονδήποτε, ή να συγχρονίσετε τα αρχεία ανάμεσα στις συσκευές σας.
Μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί να τον απομνημονεύσετε, ούτε να τον σημειώσετε κάπου, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτόν ανά πάσα στιγμή.

Συγχρονισμένη κολύμβηση

Εκτός από το φάκελο που ορίσαμε κατά την εγκατάσταση, μπορούμε να επιλέξουμε να μοιραστούμε όσους φακέλους θέλουμε, οπουδήποτε στο σύστημα.
Αρκεί να πάμε στην επιλογή Shared Folders (τη δεύτερη καρτέλα του προγράμματος) και να πατήσουμε Add για να προσθέσουμε το φάκελο που σκοπεύουμε να μοιραστούμε. Κάνοντας κλικ στο generate, το πρόγραμμα παράγει έναν νέο, μοναδικό 32ψήφιο "μυστικό" κωδικό για το συγκεκριμένο φάκελο.
Η βασική διαφορά του BitTorrent Sync σε σχέση με το Dropbox, το Google Drive Και συναφείς υπηρεσίες, είναι πως δεν αποθηκεύει τα αρχεία σε κάποιο server στο Internet, αλλά μόνο τα μεταφέρει ανάμεσα σε δύο υπολογιστές. Γι' αυτό το λόγο και δεν χρειάζεται να φτιάξουμε λογαριασμό ή να επιλέξουμε κάποιο password για να το χρησιμοποιήσουμε
Ουσιαστικά, επιλέγοντας απλά ένα φάκελο, το BitTorrent Sync θα κάνει μεν Index τα αρχεία (η οποία διαδικασία, αναλόγως με τον αριθμό και το μέγεθος των αρχείων, θα πάρει κάποια ώρα), αλλά δεν θα αρχίσει να ανεβάζει τίποτα, πουθενά.
Θα πρέπει να εισάγετε το αντίστοιχο secret σε κάποιο δεύτερο υπολογιστή με το Bittorent Sync, και να είναι και οι δύο υπολογιστές online για να ξεκινήσει η μεταφορά των αρχείων.
Το γεγονός πως χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο BitTorrent δεν σημαίνει πως τα αρχεία σας θα τα πάρουν και άλλοι χρήστες και θα τα μοιράζονται μεταξύ τους (όπως μια ταινία, πχ). Η μεταφορά είναι αυστηρά ανάμεσα σε εσάς και τον δεύτερο υπολογιστή που έχει τον μυστικό κωδικό σας.
Επίσης, προφανώς η ταχύτητα μεταφοράς των αρχείων εξαρτάται από τη δυνατότητα upload που έχει η σύνδεση του υπολογιστή σας στο Internet. Άρα αν επιλέξετε να μοιραστείτε αρκετά Gigabytes, ετοιμαστείτε να αφήσετε τον υπολογιστή ας ανοιχτό όλο το βράδυ.

Το Μυστικό και τα Μάτια σας

Υπάρχει λόγος που ο 32ψήφιος κωδικός κάθε φακέλου ονομάζεται secret. Οποιοσδήποτε έχει αυτόν τον κωδικό, σε ολόκληρο τον κόσμο, θα έχει πλήρη πρόσβαση στο μοιρασμένο φάκελο σας, με τη δυνατότητα να διαβάσει αλλά και να αλλάξει το περιεχόμενο στα αρχεία σας, χωρίς καμία προειδοποίηση.
Αν θέλετε να μοιραστείτε κάτι με μεγαλύτερη ασφάλεια, το BitTorrent Sync έχει προβλέψει και για αυτό.

Read Only και με ημερομηνία λήξης

Κάνοντας διπλό κλικ στο φάκελο που θέλουμε να μοιραστούμε, και πηγαίνοντας στην καρτέλα Advanced, έχουμε περισσότερες επιλογές για να είναι τα αρχεία που μοιραζόμαστε ασφαλή.
Το Read only Secret, όπως είναι προφανές, επιτρέπει στο τρίτο άτομο που θα το χρησιμοποιήσει μόνο να δει και να διαβάσει τα αρχεία μας, όχι να τα διαγράψει ή να αλλάξει το περιεχόμενό τους.
Αντίστοιχα, το one-time secret θα ισχύει για 24 ώρες από την ώρα της δημιουργίας του, και μπορεί να είναι είτε full access είτε read only.

Συνοψίζοντας

Το BitTorrent Sync είναι εξαιρετικά απλό και πολλά υποσχόμενο. Εγκαθίσταται σε δευτερόλεπτα, δεν χρειάζεται δημιουργία λογαριασμού, η ρύθμισή του είναι ζήτημα λίγων κλικ και δεν έχει κανένα περιορισμό στον όγκο των δεδομένων που μπορούμε να στείλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου