Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Αφαίρεση φωνής από τραγούδι

Αφαίρεση φωνής από τραγούδι
 
Κατεβάστε το πρόγραμμα Audacity και κάντε εγκατάσταση στον υπολογιστή σας από την σελίδα http://audacity.sourceforge.net/?lang=el
 Το Audacity είναι  ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Η εγκατάσταση του είναι απλή (γίνεται ακολουθώντας διαδοχικά βήματα) και η αφαίρεση της φωνής από ένα μουσικό κομμάτι γίνεται με δύο τρόπους : έναν απλό  και έναν λίγο πιο σύνθετο. Και οι δύο παρουσιάζονται παρακάτω.

Εγκατάσταση 
Για την εγκατάσταση κατεβάζουμε το αρχείο audacity-win-2.0.exe ή νεώτερο και αφού το τρέξουμε και ακολουθήσουμε τα διαδοχικά βήματα (Next σε κάθε παράθυρο), θα έχουμε πλέον εγκατεστημένο το πρόγραμμα στον υπολογιστή μας.
Επεξεργασία Φωνής – Αφαίρεση Κεντρικών Φωνητικών
1ος τρόπος – Αφαίρεση φωνής με χρήση φίλτρου Vocal Remover
(Το φίλτρο Vocal Remover είναι ένα Nyquist plugin και ουσιαστικά αυτοματοποιεί τα βήματα που κάνουμε για να αφαιρέσουμε την φωνή στον 2ο τρόπο.)
1)Φορτώνουμε το κομμάτι στο audacity (File>Open>επιλογή τραγουδιού)
 2)Επιλέγουμε το φίλτρο Vocal Remover (Effect>Vocal Remover (for center-panned vocals))

Μας εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο με κάποιες οδηγίες. Αυτό που ουσιαστικά μας λέει είναι ότι έχουμε 3 επιλογές για το θέμα της αφαίρεσης φωνής (Removal choice). Οι επιλογές είναι
-          απλή αφαίρεση (Simple(entire spectrum)) : αφαίρεση των φωνητικών που είναι φιλτραρισμένα στο κεντρικό κανάλι.
-          αφαίρεση συγκεκριμένου εύρους συχνοτήτων (Remove frequency band)
-          διατήρηση συγκεκριμένου εύρους συχνοτήτων (Retain frequency band)

Για τις δύο τελευταίες επιλογές, το εύρος συχνοτήτων πρέπει να εισαχθεί χειροκίνητα από τον χρήστη και ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αυτές για να αφαιρεθεί η φωνή από ένα κομμάτι, είναι πολύ δύσκολο καθώς ένας (μέσος) χρήστης δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες συχνότητες καλύπτει το μέρος των φωνητικών σε ένα κομμάτι για να τις αφαιρέσει.
Επιλέγουμε την απλή αφαίρεση.
3) Αν επιθυμούμε, αποθηκεύουμε το αποτέλεσμα της επεξεργασίας μας, επιλέγοντας τον τύπο που θέλουμε να αποθηκευτεί το αρχείο μας (File>Export).

Προσοχή! Για να αποθηκευτεί το αρχείο μας σε mp3 Μορφή χρειάζεται ο lame mp3 encoder (αν χρειάζεται το κατεβάζει από εδώ http://sourceforge.net/projects/lame/
και το κάνεις εγκατάσταση στον υπολογιστή σου για να μπορεί το audacity να αποθηκεύει σε MP3
2ος τρόπος – Εξαγωγή με αντιστροφή καναλιού και High Pass filter
1)Φορτώνουμε το κομμάτι στο audacity (File>Open>επιλογή τραγουδιού)
 2)Αφού φορτώσουμε το κομμάτι, χωρίζουμε τα δύο κανάλια του σε δύο ξεχωριστά κομμάτια. Για να γίνει αυτό, κλικάρουμε στο μαύρο βελάκι δίπλα στο όνομα του τραγουδιού και επιλέγουμε Split Stereo Track

Πλέον έχουμε ένα αριστερό και ένα δεξί κομμάτι. 
3)Αλλάζουμε τα δύο κανάλια από Stereo σε Mono (μαύρο βελάκι>Mono) και επιλέγουμε ένα από τα δύο κανάλια (δεν έχει σημασία ποιο, αρκεί να επιλέξουμε μόνο ένα).
 4) Αντιστρέφουμε το κανάλι που επιλέξαμε (Effect>Invert).

Αντιστρέφοντας το ένα κανάλι και κάνοντας το μίξη με το άλλο, οι ομοιότητες που βρίσκονται στο κέντρο θα ακυρωθούν μεταξύ τους. Επειδή τα βασικά φωνητικά φιλτράρονται συνήθως στο κέντρο της στερεοφωνικής μίξης, θα μειωθεί δραστικά η παρουσία και το πλάτος τους λόγω αυτής της ακύρωσης. Ωστόσο δεν θα αφαιρεθούν πλήρως.
5) Αν θέλουμε να αφαιρέσουμε συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων από το κανάλι που αντιστρέψαμε, οι συχνότητες που αφαιρέθηκαν πρέπει να διατηρηθούν μετά τη μίξη. Τα περισσότερα φωνητικά βρίσκονται στο εύρος συχνοτήτων 300Hz με 3000Hz. Αν φιλτράρουμε κάτω απο 300Hz, το οποίο μπορεί να γίνει με ένα High Pass φίλτρο, τότε οι συχνότητες αυτές δεν θα αφαιρεθούν μετά την μίξη και έτσι θα διατηρηθεί το bass content που βρίσκεται στο κέντρο ενώ τα φωνητικά θα αφαιρεθούν. Για να εφαρμόσουμε το φίλτρο, επιλέγουμε το κανάλι που αντιστρέψαμε (το άλλο δεν το πειράζουμε καθόλου) και επιλέγουμε Effect>High Pass Filter και στο πεδίο Cutoff Frequency βάζουμε 300.

 6) Επιλέγουμε και τα δύο κανάλια (Ctrl+A) και μετά επιλέγουμε Tracks>Mix and Render. Έτσι θα συνδυάσουμε τα δυο mono κανάλια σε ένα.

 7)Επιλέγουμε το Mono κανάλι (Ctrl+A) και μετά επιλέγουμε Edit>Duplicate. Αυτό μας δημιουργεί δύο κανάλια. Θέτουμε το ένα Right και το άλλο Left (κλικάρουμε στο μαύρο βελάκι δίπλα στα ονόματα και επιλέγουμε το αντίστοιχο όνομα).

 8)Επιλέγουμε και τα δύο κανάλια (Ctrl+A) και μετά επιλέγουμε Tracks>Mix and Render. Τώρα θα έχουμε το κομμάτι σε στερεοφωνική μορφή.

 9)Για να αποθηκεύσουμε το αρχείο μας σαν Mp3 επιλέγουμε File>Export και επιλέγουμε όνομα για το αρχείο μας.


Προσοχή! Για να αποθηκευτεί το αρχείο μας σε mp3 Μορφή χρειάζεται ο lame mp3 encoder 
Με αυτόν τον τρόπο έχουν πλέον έχουν αφαιρεθεί τα φωνητικά από το μουσικό μας κομμάτι. Το αν θα αφαιρεθούν πλήρως ή στο μεγαλύτερο τους μέρος εξαρτάται από τον τρόπο που έχει ηχογραφηθεί το κομμάτι, αν δηλαδή η φωνή είναι φιλτραρισμένη στο κεντρικό κανάλι (center panned voice). Αν το μεγαλύτερο μέρος των φωνητικών είναι έτσι, τότε πετυχαίνουμε αφαίρεση φωνής σε πολύ μεγάλο ποσοστό (κοντά στο 100%) και το κομμάτι μας πλέον ακούγεται σαν instrumental. Σε αντίθετη περίπτωση, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος έχει αφαιρεθεί, μπορούν ακόμα να ακουστούν στο background τα φωνητικά, με πολύ χαμηλωμένη ωστόσο ένταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου